An Investigation of the Relationship Between Teachers’ Perceptions of Organizational Politics and Organizational Commitment

Authors

  • Engin KARADUMAN Milli Eğitim Bakanlığı
  • Zakir ELÇİÇEK

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15792098

Keywords:

Örgütsel Politika, Örgütsel Bağlılık, Politika Algısı

Abstract

This study aims to examine the relationship between teachers’ perceptions of organizational politics and their organizational commitment. To achieve this objective, two validated scales were used to measure participants’ perceptions of organizational politics and their organizational commitment. The data were collected from 335 teachers selected through a simple random sampling method among 2,261 teachers working in Ergani district of Diyarbakır during the 2023–2024 academic year. The study employed a quantitative research design and the data were analyzed using the Relational Survey Model through SPSS. According to the findings, the Organizational Politics Scale significantly predicts scores on the Organizational Commitment Scale and accounts for 5% of the variance in organizational commitment. Notably, the study found that primary school teachers perceived lower levels of organizational politics compared to middle and high school teachers. In terms of subject areas, special education teachers reported the highest perceptions of organizational politics. Furthermore, organizational commitment was found to be higher among primary school teachers compared to teachers in other school types. The results suggest that teachers’ perceptions of organizational politics negatively impact their organizational commitment. The elevated perception of organizational politics among high school, middle school, and special education teachers may be attributed to favoritism or self-serving behaviors displayed by school administrators, particularly in the preparation of course schedules and the assignment of duties (e.g., committees, boards). In conclusion, to enhance the organizational commitment of educational staff, it is essential to conduct a more detailed examination of the underlying causes of political perceptions, especially among high school, middle school, and special education teachers, and implement appropriate measures to address them.

References

Acar, A. (2019). Okullardaki örgütsel politika algısı ile Herzberg’in çift faktör hijyen-motivasyon kuramı arsındaki ilişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Siirt Üniversitesi.

Ay, D. A. (2014) Ulusal kültür, örgüt kültürü, örgütsel politika algısı ve sendika üyesi olma eğilimi ilişkisi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Balıkesir Üniversitesi.

Ayhan, Ö. ve Gürbüz, S. (2014). Algılanan örgütsel politikanın örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilişkisinde adaletin rolü. “İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi.16(3). 76-93

Bal, S. (2020). Örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetinin öncülleri, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti arsındaki ilişkilerin analizi: Havacılık çalışanları üzerine bir uygulama [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Gebze Teknik Üniversitesi.

Balay, R.(2000). Özel ve resmi liselerde yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı: Ankara ili örneği [Yayımlanmamış doktora tezi]. Ankara Üniversitesi.

Bayram, L. (2006).Yönetimde yeni bir paradigma: örgütsel bağlılık, Sayıstay Dergisi. 59: 125-139

Biçer, C. (2017). Örgütsel politika algısının işyeri arkadaşlığına etkisi ve bireysel sonuçları [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Karabük Üniversitesi.

Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegam Akademi

Yayınları.

Cengiz, A. A.(2001). Kişisel özelliklerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkileri ve Eskişehir’de sağlık personeli üzerinde bir uygulama [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Anadolu Üniversitesi.

Coşkuner, S. ve Yertutan, C. (2009). Kurum ev adresi alanında çalışanların örgütsel bağlılıklarının incelenmesi, H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 27 (2). 1-18

Cropanzano, R. & Howes, J. C., Grandey, A. A., ve Toth, P. (1997). The relationship of

organizational politics and supportto work behaviors, attitudes, and stress. Journal of

Organizational Behavior, 159-180.

Çelik, O. T., ve Üstüner, M. (2019).Örgütsel politika algısı ölçeğinin okul örgütleri için Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 12(1), 77-96

Çetin, F. (2011). Örgütsel vatandaşlık davranışlarının açıklanmasında örgütsel bağlılık, iş tatmini, kişilik ve örgüt kültürünün rolü. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi.

Çöl, G. (2004). İnsan kaynakları örgütsel bağlılık kavramı ve benzer kavramlarla ilişkisi. Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 6(2).4-11.

Çöl, G. ve Gül, H. (2005). Kişisel özelliklerin örgütsel bağlılık üzerine etkileri ve kamu üniversitelerinde bir uygulama, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(1). 293-306.

Dağlı,A., Elçiçek, Z., ve Han, B. (2018). Örgütsel bağlılık ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması: geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,17(68), 1765-1777

Demir, R. (2022). Okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Pamukkale Üniversitesi.

Doğan, E.(!997). Örgütsel politika algısının beş örgütsel davranış değişkeni ve makyavelizm ile olan ilişkisi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Marmara Üniversitesi.

DuBrin, A. J. (1989). "Sex differences ın endorsement of ınfluence tactics and political Behavior tendencies", Journal of Business and Psychology, 4(1), 3-14.

Erkutlu, H. V. (2015) “Örgütsel politika algısı ve psikolojik iyi olma ilişkisi üzerinde birey-örgüt değer uyumunun düzenleyici etkisi”, Konya, 22. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi.

Erol, E. (2014). Eğitim fakültelerinde örgütsel iklim ile örgütsel politika algısı arasındaki ilişki [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Denizli: Pamukkale Üniversitesi.

Eryılmaz, İ. (2014). Örgüt ikliminin algılanan örgütsel politika üzerine etkisi: kamu sektöründe bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Celal Bayar Üniversitesi.

Fedor, D., Ferris, G. R., Harrell-Cook, G. & Russ, A. S. (1998), "The dimensions of politics

perceptions and their organizational and ındividual predictors", Journal of Applied Social Psychology, 28(19), 1760-1797.

Ferris, G. R. & Kacmar, K.M., (1992). Perceptions of organizational politics, Journal of Management, 18(1), 93-116.

Güçlü, H.(2006). Turizm sektöründe durumsal faktörlerin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Anadolu Üniversitesi.

Gül, B. (2021). Örgütsel politika algısı ve iş performansı ilişkisinin değerlendirilmesi: hemşeriler üzerinde bir araştırma [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi.

Gül, H. (2002). Örgütsel bağlılık yaklaşımlarının mukayesesi ve değerlendirmesi. Ege Akademik Bakış, 2(1), 37-56.

Gündoğan, T.(2009). Örgütsel bağlılık: Türkiye cumhuriyet merkez bankası uygulaması (Uzmanlık Yeterlilik Tezi). Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü. Ankara

Kacmar, K. M., & Carlson, D. S. (1997). Further validation of the perceptions of politics scale

(POPS): A multi plesamplein vestigation. Journal of Management, 23(5), 627-658

Kafdağlı, T. (2007). Çalışanların örgüte bağlılıkları ile iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Yıldız Teknik Üniversitesi.

Karasar, N. (2020). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık

Kılınç, T.D. (2013). Sınıf öğretmenlerinin okul müdürlerinin dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stilleri ve kendi örgütsel bağlılıklarını algılamaları ile okul müdürlerinin sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıklarını algılamaları arasındaki ilişki: Mersin ili Tarsus ilçesi örneği [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Çağ Üniversitesi.

Liou, K. & Ronald C. N.(1994). Dimensions of organizational commitment in the public

sector: An empirical assessment. Public Administration Quarterly.18, (1). 99-118.

March, J. G. (1962). The business firm as a politic alcoalition. The Journal of Politics, 24(4),

-678.

Mayes, B.T. & Allen, R.W. (1977) Toward a definition of organizational polities. The Academy of Management Review, 2, 672-675.

Mohan Bursalı, Y. (2008). Örgütsel politikanın işleyişi: örgütsel politika algısı ve politik davranış arasındaki ilişkiler [Yayımlanmamış doktora tezi]. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Oliver, N.(1990). Rewards, ınvestments, alternatives and organizational commitment: empirical evidence and theoretical development, Journal of Occupational Psycholog, 6

(1):19-31.

Örücü, E. ve Kışlalıoğlu-Sezen, R. (2014).Örgütsel bağlılık üzerine bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10,(22), 2014. 45-65

Özkaya Onay, M, Deveci Kocakoç, İ. ve Karaa, E. (2006).Yöneticilerin örgütsel bağlılıkları ve demografik özellikleri arasındaki ilişkileri incelemeye yönelik bir alan çalışması, Yönetim ve Ekonomi Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,13( 2):76-96.

Rikettaa, M & Dickb, R. V.(2005). Foci of attachment in organizations: A meta-analytic comparison of thestrength and correlates of work group versus organizational identification and commitment. Journal of Vocational Behavior 67. 490–510

Sarı, A. (2019). Örgütsel politika algısı ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide algılanan mağduriyetin düzenleyici rolü [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacı Bektaş Üniversitesi.

Sheldon, M.E., (1971). Investments and Involvements as Mechanisms Producing Commitmentto the Organization. Administrative Science Quarterly.16.143-150.

Tayfun, A., Palavar, K., ve Yazıcıoğlu, İ. (2008). Otel İşletmelerinde Çalışan İşgörenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Kamu-İş, 9 (4), 1- 22.

Tetik, S. (2012). Sağlık çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi,4(1), 275-286

Vigoda –Gadot, E. & Talmud, I. (2010), Organizational politics and job outcomes: the Moderating effect of trust and social support. Journal of Applied Social Psychology, 40(11), 2829–2861

Yalçın, A. ve İplik, F. N. (2007). A grubu seyahat acentalarında çalışanların örgütsel bağlılıklarını etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Adana ili örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.(18), 483-500.

Published

08.07.2025

How to Cite

KARADUMAN, E., & ELÇİÇEK, Z. (2025). An Investigation of the Relationship Between Teachers’ Perceptions of Organizational Politics and Organizational Commitment. Current Research in Social Sciences and Humanities, 4(6), 46–64. https://doi.org/10.5281/zenodo.15792098

Issue

Section

Articles