ORTAOKUL 5. SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA YER ALAN SERBEST OKUMA METİNLERİNİN KAKOFONİK HATALAR YÖNÜNDEN İNCELENMESİ
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12528490Anahtar Kelimeler:
Kakofoni, Kakofonik hatalar, Metin, Türkçe Ders KitabıÖzet
Bireylerin anlama ve anlatma ihtiyaçlarını okuma, dinleme, konuşma ve yazma dil becerileri karşılamaktadır. Okuma, dinleme anlama; konuşma ve yazma anlatma dil becerileridir. Bu becerilerin birçok yönden incelenmesi, araştırılması ve geliştirilerek ilerletilmesi gerekmektedir. İyi okuyan, dinleyen, anlayan ve yazan sağlıklı bireylerin yetişmesi için ve duygu, düşünce ve bilgilerin zihinde yapılandırılması ve için yeterli ve nitelikli yazılar ve konuşmalar; aktif bir zekâ, zengin kelime hazinesi, okuma, dinleme, konuşma ve yazma yöntem ve tekniklerine hâkimiyet, isteklendirme, genel kültür bilgisi, dil bilgisi ve dil hassasiyetinin oluşturulması için ilköğretim çağlarında Türkçe derslerinde kullanılan yazılı materyallerin de anlama ve anlatma becerilerini geliştirmeye yönelik ve kakofonik hatalardan arındırılmış olması gerekmektedir.
Bir araya gelen ses, hece ve kelimelerin birbiriyle uyuşmayarak dinleyeni rahatsız edecek bir etki oluşturmasına kakofoni denir. Bu terim, Türkçeye Fransızcadan (cacophonie) geçmiştir. Kakışma olarak da bilinir. “Kakışma (cacophony): Seslerin yinelenmesi ve art arda dizilmesi sonucu beliren ses uyumsuzluğu”dur (İmer, Kocaman ve Özsoy, 2011, s. 165). Sadece sesler değil, seslerin kümelenmiş biçimleri denilebilecek kelimelerin gereksiz ve yersiz tekrarı da dilde kakofoni oluşturur (Akt. Emiroğlu, & Özen, 2023).
Araştırmanın sorusunu “5. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan serbest okuma metinlerinde kakofonik hatalar var mıdır?” oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Talim Terbiye Kurulu tarafından belirlenmiş olan 5. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan sekiz adet serbest okuma metnini kakofonik hatalar yönünden incelemek, var olan kakofoniyi belirlemek, bu hataların neden kaynaklandığını ortaya koymak ve kakofonik hataların nasıl ortadan kaldırılabileceğine yönelik çözüm yollarını tespit etmektir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde doküman inceleme ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Bu kapsamda gerekli literatür taraması ve ilgili çalışmalar incelendikten sonra elde edilen veriler ışığında bilgiler değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Kakofoni, kakofonik hatalar, metin, Türkçe ders kitabı.
Referanslar
Ayverdi, İ. (2011). Kubbealtı lügati misalli büyük Türkçe sözlük. İstanbul: Kubbealtı Yayınları.
Demirel, Ö. (1999). İlköğretim okullarında Türkçe öğretimi. Ankara: Millî Eğitim Basımevi.
Devellioğlu, F. (1980). Türk argosu: inceleme ve sözlük. Ankara: Aydın Kitabevi.
Emiroğlu, S. ve Özen, K. (2023). Ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımlarında kakofoni. International Journal of Language Academy, 11 (2), 220-240.
Ergin, M. (1992). Türk dil bilgisi (19. Basım). İstanbul: Bayrak Yayınları.
Göktepe, M. (2013). Dil ve müziğin karşılaştırılması. Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(5), 84-103
Güneş, F. (2014). Türkçe öğretimi yaklaşımlar ve modeller (4. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
İmer, K., Kocaman, A. ve Özsoy, A. S. (2011). Dilbilim sözlüğü. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
İslam Ansiklopedisi. (2023). Tenafür. https://islamansiklopedisi.org.tr/tenafur adresinden erişilmiştir. Erişim tarihi: 04.09.2023.
Karatay, H. (2011). Süreç temelli yazma modelleri: planlı yazma ve değerlendirme. Yazma eğitimi içinde (s. 21-42). Ankara: Pegem Akademi.
Rousseau, J. J. (2017). Melodi ve müziksel taklit ile ilişki içinde dillerin kökeni üstüne deneme. Ö. Albayrak (Çev.) İstanbul: Kültür Yayınları.
Sözen, E. (1999). Söylem: belirsizlik, mübadele, bilgi/güç ve refleksivite. İstanbul: Paradigma Yayınları.
TDK. (2023). Dil. https://sozluk.gov.tr adresinden erişilmiştir. Erişim tarihi: 12.12.2022
Odabaşı, F. (2006). Dil-kültür bağlamında müzik dili ve bunun sosyal bütünleşmedeki yeri. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14, 237-258
Önal, Ö. (2012). Ses, dil ve müzik. Dil Dergisi, 155, 7-23.
Özbay, M. (2007). Türkçe özel öğretim yöntemleri II. Ankara: Öncü Yayınevi.
Vardar, B., Güz, N., Huber, E., Senemoğlu, O. ve Öztokat, E. (2007). Açıklamalı dilbilim terimleri sözlüğü (2. Basım). İstanbul: Multilingual Yayınları.
Yetişkin, E. (2018). Kakofoni: denetim gürültüsünü açığa çıkarmak. MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (2)17, 96-109.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (8. Baskı). İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
https://www.superguzelsozler.com/yazmak-ile-ilgili-sozler/ (Franci BACON)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Current Research in Social Sciences and Humanities
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.