Johann Heinrich Pestalozzi’nin Eğitim ve Yönetim Anlayışı

Yazarlar

  • Selahattin DOĞU DOĞU
  • Ahmet SAYLIK

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8274464

Anahtar Kelimeler:

Doküman Analizi, Biyografi, Çocuk Eğitimi, Kalp- Kafa- El Üçlüsü Teorisi

Özet

Bu araştırmanın amacı, eserlerinden hareketle Pestalozzi’ nin eğitim anlayışını ortaya koymaktır. Yaşamını incelemek, onun eğitim felsefesinin oluşumuna etki eden temel faktörleri belirlemek, geliştirdiği kuramları, eğitim yaklaşımını daha yakından tanımak, etkilediği ve etkilendiği fikir adamlarından hareketle eğitim felsefesini daha iyi analiz edebilmektir.

Ona göre; Eğitim nasıl olmalıdır? Eğitimin hedefleri nelerdir? Bilgi ve beceriler nasıl edinilir? Eğitimde çocuğa nasıl zarar verilir? Anne eğitimi neden önemlidir? vb. sorulara cevap aranacaktır. Geliştirdiği; eğitim, yöntem ve disiplinlerinin modern eğitim anlayışına yansımaları ve modern eğitimdeki yeri birinci kaynaklardan hareketle belirlenmeye çalışılmıştır. Onu, bugün Avrupa ve Amerika’ da ve daha dünyanın pek çok ülkesinde eğitim alanında isminin başköşeye yazılmasının temel sebepleri araştırılmıştır.

Bu çalışma, nitel bir araştırma biçimi olan biyografik bir çalışma olarak hazırlanmıştır. Konu ile alakalı kaynak taraması yapılmış, öncelikle Pestalozzi ye ait eserler incelenmiştir. Daha sonra ikinci ve üçüncü kaynaklara başvurulmuş; hakkında yazılan pek çok makale ve tezler betimsel analiz yolu ile tahlil edilmiş, geliştirdiği eğitim felsefesi ana hatları ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Eğitime ve okullaşmaya dair bazı fikirleri birtakım postmodern eğitimcilerle çatışsa da modern eğitim anlayışı temsilcilerinin çoğu Pestalozzi’ nin temellerini attığı öğrenci odaklı eğitim anlayışını desteklemektedir.

Referanslar

Adadağ, Ö. (2007). Fransız devriminin evrenselliği üzerine. Muhafazakâr Düşünce, 3(11-12), 55-70.

Başalev, S., Aktan Acar, E. (2022). Johann Heinrich Pestalozzi’ yi konu alan ve Web of Science’ta taranan makaleler üzerine bir içerik analizi. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 6(1), 23–48.

Çobanoğlu, E.O. ve Yazıcı, T. (2017). Türkiye'de sınıf dışı eğitim ve tarihsel kökenleri. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, (9), 385-401.

Heinrich Pestalozzi kapsamlı dokümantasyon. Erişim adresi https://tr.heinrich-pestalozzi.de/

Arthur Brühlmeier' e hoş geldiniz. Erişim adresi https://www.bruehlmeier.info/index.htm

Nasin, G.D. (2019). Alternatif eğitim yaklaşımlarının yeni nesil öğrenme ortamlarına yansıması: Reggıo Emılıa okulları örneği. (Yayımlanmamış doktora tezi). Avrasya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Odabaşoğlu, A. (2017). Köy enstitülerinin yönetimi. (Tezsiz Yüksek Lisans Projesi). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Denizli.

Parlakgüneş Erdoğan, S. (2022). Pestalozzi und das bildungsmodell in seinen werken. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.

Pesen, C., Odabaş, A., Bındak, R. (2000). İlköğretim okullarında kullanılan matematik öğretim yöntemleri üzerine, Eğitim ve Bilim, 25(118), 32-34.

Pestalozzi, J.H. (2018). Çocuğunu nasıl eğitirsin. (B. Erdoğdu, Çeviri Ed.). İstanbul: Roza.

Pestalozzi, J.H. (2020). Modern okulun kuruluşu. (S. Alkan, Çeviri Ed.). İstanbul: Roza

Sağdıç, Ö.S. (2021). Johann Friedrich Herbart'ın eğitimde özgürlük düşüncesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 41(1), 221-249.

Tonguç, İ. H. (2020). Pestalozzi Çocuklar Köyü. İstanbul: Cumhuriyet Kitapları.

Tröhler, D. ve Horlacher, R. (2023). Pestalozzi, Johann Heinrich (Erişim tarihi: 14 Şubat 2023). Şu adreste mevcuttur: https://www.socialnet.de/lexikon/27755.

İndir

Yayınlanmış

23.08.2023

Nasıl Atıf Yapılır

DOĞU, S., & SAYLIK, A. (2023). Johann Heinrich Pestalozzi’nin Eğitim ve Yönetim Anlayışı. Current Research in Social Sciences and Humanities, 2(1), 52–63. https://doi.org/10.5281/zenodo.8274464

Sayı

Bölüm

Makaleler