Z Kuşağı Ekseninde Ailede Yaşanan Kuşak Çatışmalarına Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10437775Anahtar Kelimeler:
Kuşak, kuşak çatışması, manevi danışmanlık ve rehberlik, sosyal medya, Z kuşağıÖzet
Gençlik idealizm, çatışma ve belirsizliğin olduğu, kimlik duygusunun oluştuğu zorlu bir dönemdir. Ergen genç ilk bağımsızlık hareketlerini göstermeye başlar. Artık kendisini bir yetişkin gibi görmektedir ve çevresindekilerin de onu bir yetişkin gibi kabul etmelerini ister. Kişisel ve toplumsal alanlarla ilgilenen genç dini konuları da sorgular. Bu dönemde kimlik bunalımları ve hayatı anlamlandırma çabası sonucu, aile ve çevrenin de yardımıyla, ‘dini bir uyanış’ yaşayabilir.
Teknolojinin de gelişmesi ile gün geçtikçe globalleşen dünyada kuşaklar arası farklılıklar artmaktadır. Yetişkinlere düşen gençlerin özelliklerini bilmek, gençlerle sağlıklı bir iletişim halinde olmak, farklılıklarına saygı göstermektir. Aksi takdirde gençler ile yetişkinler arasında çatışma başlar. Bu süreçte aile içinde yaşanan şiddetli kuşak çatışmaları ergenlerin dini gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Z kuşağı özelinde oluşturulan ön yargılar başta gençlerimize, aileye ve doğal olarak topluma zarar vermektedir.
Kuşak olgusu çoğunlukla sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel perspektiften değerlendirilmiştir. Dini değerler ve aile açıcından kuşakları ve kuşak çatışmalarını değerlendiren çalışma sayısı oldukça azdır. Literatür tarama yöntemi ile yaptığımız bu çalışma, Z kuşağının özelinde ailede yaşanan kuşak çatışmalarının sebepleri ve bu dönemde gençlere yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik hizmetleri hakkındadır.
Referanslar
Aile ve Dini rehberlik Merkezlerinde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri. (2020). Ankara: DİB.
Aydın, N. (2020). Z Kuşağı ve Din. (Yüksek Lİsans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
Ayhün, S. E. (2013). Kuşaklar arasındaki farklılıklar ve örgütsel yansımaları. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 93-112.
Babacan, M. E. (2019). Teknoloji kullanmak iletişim kurmak değildir: kuşakların iletişim pratikleri üzerine. Sosyoloji Divanı(13), 47-57.
Demirel Z. H. (2021). Çalışma hayatında geleceğin insan kaynağı: alfa kuşağı. Opus Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 11(18), 1796-1826.
Duman, M. Z. (2019). Kuşak çatışması X ve Y kuşağı üzerine sosyolojik bir çalışma. Ankara: Nobel.
Duman, M. Z. (2021). Üniversitede okuyan z kuşağının değişen aile algısı ve aile içi ilişkilerde yaşadığı sorunlar. Sosyolojik Bağlam, 20-36.
Duygulu, S. (2018). Yeni medya teknolojilerinin k-kuşağının ebeveynleriyle olan iletişimine etkisi. TRT Akademi, 3(6), 634-652.
Günçay, S. (2018). Kur’an’ı Kerim’de kuşak çatışması. Journal of Analytic Divinity, 2(1), 7-26.
Gündüz, O. (2019). Toplumsal değişme sürecinde aile kurumunda yaşanan farklılılar ve süreklilikler. Peygamberimiz ve Aile (s. 81). içinde Ankara: DİB yay.
Türk Dil Kuurumu Sözlükleri (2021, 05.22). Kuşak. https://sozluk.gov.tr.
İienstitu (2020, Şubat 19). X, Y ve Z kuşaklarını tanıyalım. https://www.iienstitu.com/blog/x-y-ve-z-kusaklarini-taniyalim.
Kon, B. (2017, Mayıs 15). Kuşakları anlamak ve yönetmek. Hümanica. https://www.humanica.com.tr/kusaklari-anlamak-yonetmek/.
Sosyoloji (2021, 05.23). Toplumsal değişme. https://www.sosyoloji.gen.tr/toplumsal-degisme/
İşbilici, H. İ. (2020). Çevrim içi manevi danışmanlık uygulamaları: avantaj ve dezavantajlar. (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü . İstanbul.
Işıklı, S. E. (2020). Dijital çağın ruhsal danışmanları. İstanbul: İskenderiye.
Janmohamed, S. (2018). M nesli yeni müslüman gençlik. İstanbul: Kaknüs Yayınları.
Jary, D. J. (1995). Collins Dictıonary of Sociology Harper Collıns Publishers.
Kaya, M. (2019). Kur'an'da aile; sevgi, şefkat ve merhamet iklimi. Peygamberimiz ve Aile. içinde Ankara: DİB.
Kuran, E. (2019). Z Kuşağını Anlamak. İstanbul.
Manheim, K. (1952). The problem of generations/kuşakların problemleri. Routledge
Memiş, H. (2018). Manevi danışmanlık uygulamalarının Ergenlerin ergenlik sorunlarıyla başa çıkma düzeylerine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
Mücevher, M. H. (2015). X ve Y Kuşağının Birbirlerine Karşı Özellik ve Etkileşim Algıları: SDÜ örneği. (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Isparta.
Ulus, T. (2020). Kuşaklararası çatışma bağlamında gençlerin yaşlılara eleştirel bakışı: bir örneklem, sorunlar ve çözüm önerileri. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 1156-1182.
Öztürk, M. (2018). Rahmet peygamberinin gençlerle ilişkisi. Hz. Peygamber ve Gençlik. içinde Ankara: DİB.
Öztürk, M. (2019). Aile saadeti için kurandan öğütler. Peygamberimiz ve Aile (s. 20). içinde Ankara: DİB yay.
Sezgin, A. K. & Han, B. (2022). 21. yüzyıl öğrenenleri olarak Z kuşağı. İçinde “21. yüzyıl becerileri bakış açısından eğitim ve öğretimde farklı yaklaşımlar” (Prof. Dr. Mehmet GÜLTEKİN - Doç. Dr. Taha YAZAR - Prof. Dr. Behçet ORAL). Ankara: Pegem yayınları
Twenge, J. M. (2009). "Ben" nesli. İstanbul: Kaknüs.
Yeşilyaprak, B. (1989). Kuşak çatışması. Eğitim ve Bilim, l(13).
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Current Research in Social Sciences and Humanities
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.